En sommerdrøm af en musical

LYSET OVER SKAGEN  er en musical om en fantastisk by i en brydningstid, hvor skagensmalerne, der alle er bohemer, excentrikere og farverige kunstnere, gæve fiskere og andre nordjyder lever, elsker, lider og fester midt i den smukke natur, badet i det særlige lys over Skagen.

Festlige optrin med det store ensemble veksler med fortættede scener og romantiske ballader i et folkeligt musik- og sangunivers, som pressen og publikum helt fra starten har taget til sig.

Køb billetter

Lyset over Skagen kommer rundt i hele landet. Se her, hvor og hvornår vi er i nærheden af dig.

Handlingen

LYSET OVER SKAGEN er en historie om skagensmalerne.

Forestillingen udspiller sig i perioden 1891 til 1905, hvor vi møder en række kunstnerbohemer, der om sommeren malede på ”toppen af Danmark”.

Centralt står malerne P.S. Krøyer og hans ven – og konkurrent – Michael Ancher, samt deres respektive hustruer, Marie Krøyer og Anna Ancher.

 

Skagen handler om sandet og vandet og lyset. Et af de billeder, der får os alle til at drømme om sommerferie i Skagen er “Sommeraften på Skagen Sønderstrand” som P. S. Krøyer malede i 1893. Billedet hænger på Skagens Museum.

P. S. Krøyer og Marie Krøyer

Ægteskabet mellem P. S. Krøyer og Marie Krøyer udfordres í et trekantdrama, der også involverer en svensk komponist. Hvad der  starter som en stærk gensidig fascination og lidenskab, udvikler sig fatalt.

Den geniale maler P.S. Krøyer, der som del af sine stærke psykiske lidelser bliver mere og mere manisk, sætter sin Marie op på en piedestal som kvinde.

Det piner Marie, der trænger til en ligeværdig partner og et stærkere erotisk liv.

Dette erotiske liv finder hun, da hun møder den svenske komponist Hugo Alfvén. De forelsker sig i hinanden og snart er ikke bare Krøyers ægteskab, men hele kunstnerlivet i Skagen truet af opbrud.

 

“Dobbeltportræt” fra 1890 har to malere bag sig. P. S. Krøyer står nemlig bag portrættet af Marie Krøyer, men Marie Krøyer har portrætteret P. S. Krøyer.  Det lille maleri kan ses på Skagens Museum.

Michael Ancher og Anna Ancher

Ægteparret Ancher lever sammen i et stærkt kærligheds- og arbejdsfællesskab.

Anna Ancher var som den eneste skagensmaler født og opvokset i Skagen. Hendes far ejede Brøndums Hotel, hvor den unge Anna mødte kunstneren Michael, som hun giftede sig med i 1880.

Anna og Michael Ancher havde hele livet stor respekt for hinandens arbejde og udstillede og rejste ofte sammen på inspirationsrejser til Wien og Paris.

Ægteskabet holdt hele livet indtil Michael Ancher døde i 1927 og Anna i 1935.

 

P. S. Krøyer er kunstneren bag “Sølvbrudeparret” af det lykkelige ægtepar Anna og Michael i 1905. Billedet hænger på Skagens Museum.

Livet omkring kunstnerne

I Skagen lever skagensmalerne og den lokale befolkning i med- og modspil med den smukke og til tider meget voldsomme natur, der omgiver dem.

Den unge lokale mand Jens drømmer om at komme væk fra Skagen og fiskeriet og længes mod storbyen, men han er i vildrede, da han er dybt forelsket i sin Elisabeth, der er meget bundet til Skagen.

 

Selvom der naturligvis er forskel på dengang og nu, så kan et billede som Anna Anchers: “En vaccination” fra 1899 bygge bro mellem tiderne. Det charmerende billede hænger på Skagens Museum.

Anmeldelser

Formidabel oplevelse

Kanal Frederikshavn

Træfsikker præstation

***** Kulturtid

Aldeles overbevisende

Morten Buckhøj, Teater & Revy

Rørende god

En tur i Kulturland

Musikken er ekstremt stemningsfuld

JyllandsPosten

Flotte og elegante kostumer. Mesterligt lysdesign

Kulturtid

En Strindbersk kamp

Lokalavisen Frederikshavn

Smuk inderlighed

Nordjyske Medier

Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Og få nyheder og små sjove anekdoter, mens du venter på forestillingen

Følg os på Facebook, Instagram og YouTube

Og kom med om bag kulisserne. Vi deler godbidder fra hele processen, til prøverne og backstage.